Információk

Mi az a zumba?

Betoval, a zumba alapítójával
Húgom, Virág, Beto, a zumba alapítója és én.

A Zumba® egy olyan fitness program, ami latin táncok motívumait ötvözi a hagyományos fitness elemekkel, ezáltal egy dinamikus, változatos mozgásformát kínál. Az órák jó hangulatúak, könnyen követhetőek és nem utolsó sorban hatékonyak. Emellett észrevétlenül zajlik a zsírégetés, az izomzat formálása és az állóképesség fejlődése, azaz minden, ami egy jó fitness órától elvárható. A stílusok között megtalálhatóak a salsa, a merengue és a raeggeton alaplépései is.

A Zumba® története

A történet a 90-es évek közepén indult, Kolumbiában, ahol Beto Perez tánc- és aerobikoktatóként tevékenykedett. Egyik órájára tartva észrevette, hogy otthon felejtette az aerobikra szánt zenéit, így a nála lévő latin-amerikai számokra kellett rögtönöznie az órát. A vendégek imádták, és persze szerettek volna még hasonló típusú órákon részt venni. Ennek a véletlennek köszönhetően alakult ki a Zumba®, amely mára már emberek millióit mozgatja meg a világ minden részén.

Mit érdemes rólam tudni?

2017-ben a Happy Birthday Beto-n.

A sport, a mozgás már gyermekkorom óta része az életemnek. Az óvodai néptáncolást követően 7 évesen ismerkedtem meg a ritmikus gimnasztikával Puskás Andreának köszönhetően, ez a sport kitűnő mozgáskoordinációs alapokat adott. 10 évesen kezdtem el a fitness nevű sportágat, Maroshévizi Krisztina egyesületében, amely nagyon sokáig szorosan hozzátartozott a mindennapjaimhoz. Számos versenyen vettem részt, eredményeim között szerepel Országos Bajnokság 3. helyezés, valamint Nemzetközi Bajnokság 1. helyezés. 8 év versenysportolást követően bekerültem a Sziget Színház tánckarába, ettől kezdve magával ragadott a tánc világa. 2007-ben a TF Továbbképző Intézetében szereztem aerobik-oktatói képesítést, rövid ideig különböző típusú aerobik órákat tartottam.

A Zumba oktató képzést 2010. szeptemberében végeztem el, Szlovéniában. Számomra a Zumbában testesül meg minden, ami fontos: a tánc, a zene, az alakformálás, mindez fantasztikus hangulatban. Úgy érzem, ebben igazán megtaláltam önmagam, és remélem, hogy ezt a hozzám járó vendégeknek is át tudom adni.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent az, hogy hivatalos Zumba® oktató, kik tarthatnak Zumba® órát?

A hivatalos Zumba® oktatók elvégezték a Zumba Fitness Szövetség által szervezett képzést. Minden végzett oktató neve megtalálható a http://search.zumba.com/instructors oldalon. Aki itt nem szerepel, az nem képzett oktató, így a Zumba® név használatára, illetve Zumba® óra tartására nem jogosult.

Mit vigyek az órára?

Kényelmes ruhát, cipőt, sok vizet és egy törölköző sem árt. 🙂

Szívesen Zumbáznék, de biztosan nekem való?

A Zumbához semmilyen táncos előképzettség nem szükséges, a lépések könnyen követhetőek, minden korosztálynak ajánlott testalkattól, tudásszinttől függetlenül.

Hány kalóriát égetek el egy óra alatt?

Ez egyénenként változó. Függ a személyes jellemzőktől: kor, nem, edzettségi állapot, testösszetétel, és persze a mozgás intenzitásától is. Összességében több száz kalóriát is elégethetsz egy-egy óra alatt.

Milyen cipő a legjobb a Zumbához?

Ami a legfontosabb, hogy kényelmes legyen. A célra a legalkalmasabbak az aerobik cipők, illetve az úgynevezett jazz-sneakerek. Cipővásárláskor próbáld ki, mennyire tartja a lábadat, nem tapad-e túlzottan a talpa (például forgásnál, stb.)

 

Várlak a következő órámon! 🙂
Ha még hezitálnál, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, vagy kövess Facebookon,
hogy biztosan ne felejts el gondolkozni rajta.

Ha kérdésed van, azt nyugodtan írd meg nekem. Igyekszem minden felmerülő kérdésre hamar válaszolni.